2004

Startside Op

 

        

                                                                                                                                                                                      

 

 

Velkommen til et ny år i musikkens navn.

Kulturstafetten i kommunen har afholdt et par arrangementer, som endnu ikke er beskrevet.

Der var den årlige Nytårskoncert men en hel del lokale unge og ældre musikanter.
Det blev en fin aften, som traditionen vil vide.

 


To gode oplevelser i Them

Det første arrangement fandt sted søndag den 22. februar om eftermiddagen i Them Kirke, hvor et dejligt kor fra Århus Universitet, Musikstuderendes Kammerkor gav koncert.

De unge mennesker, fire sopraner, to alter, to tenorer og to basser blev sikkert ledet igennem det fortrinsvis kirkemusikalske program af den ikke helt unge dirigent

J. P. Jacobsen. Det drejede sig om nogle satser fra Palestrinas Messe ” Missa Pater Noster”, Bachs motet” Jesu, meine Freude” og nogle smukke sange af Knud Jeppesen: ”Vinteraften”, ”Nytårsnat” med tekst af Viggo Stuckenberg og ”Bygen flygter” med tekst af Ludvig Holstein. Koncerten sluttede med den muntre sang om Hr. Jon også af Knud Jeppesen og som en ekstra godbid en fransk julesang. Det hele var ubeskrivelig dejligt med de rene, klare og sprøde stemmer. Der var ikke nogen, der pressede noget frem. Det var ren englesang, som også høstede stort bifald. Tak til kirken endnu engang!

 

 

Det andet arrangement fandt sted onsdag den 25. februar i Medborgerhuset, hvor der var indbudt til Café-koncert med Karin Påskesens Trio, der foruden hende selv består af en dygtig kontrabassist, Jesper Carlsen fra Risskov og vores lokale guitarist Gorm Øland.

Vi fik et par timers iørefaldende, smukt klingende evergreens og jazzstandards og enkelte  af vore danske sange: I sne står urt og busk i skjul, Jeg ved en lærkerede og som slutnummer Inge Åsteds sang om Ole Lukøje.

Det var dejligt at sidde i den næsten fyldte café og nyde alle de smukke sange, hvor højttalerne ikke var ”skruet for højt op”. Det var fint afstemt efter forholdene.

Karin Påskesen synger  rent, dejligt og charmerende og fortalte små historier fra et lærerliv ind imellem. Hendes to medmusikanter levede til fulde op til standarden, så det var underholdning på højt plan, kammerunderholdning, som også blev påskønnet af publikum.

 

 

Gert Vincents Trio i Them

Onsdag den 3. marts var en del mennesker samlet på Medborgerhuset i Them om et af vore dygtige rytmiske orkestre, Gert Vincents Trio. Det var en virkelig hyggelig og interessant aften med masser af god musik sunget på dansk. Det var i hovedtrækkene Gert Vincents egne melodier til morsomme tekster fra Fyn, Midtjylland og andre steder og et enkelt nummer fra Mombassa i Afrika sunget på engelsk. Gert Vincent fortalte med humor om de enkelte melodiers tilblivelse, a la Niels Hausgaard, dog ikke så langvarigt. Trioen består af Vibeke Hytte, der synger og trakterer diverse trommer, bongotrommer er det vel, og en lilletromme og altså ikke et almindeligt trommesæt, som man tiest hører. Sammen med Jesper Hjarne på elbas dannede hun en flot dybde i musikken. Gert selv har en flok forskellige guitarer at veksle imellem, hvilket giver en god variation. I sin tid fik han et meget sigende kælenavn, nemlig Gert Hurtigfinger. Han viste da også mange gange, at han ikke har glemt det, han har lært. Det er sandelig en trio, der er værd at gå efter.

 

 

Dalia i Laden

 Dette er ikke en anmeldelse, for en sådan skal tit indeholde mindst et stænk af kritik. Nej, dette er en beskrivelse af en oplevelse i Medborgerhuset i Them torsdag den 25. marts.

Det er skrevet for at takke de mennesker der står bag arrangementet og for måske at kunne lokke flere til de næste koncerter, der afholdes i Them.

  

Her var det Dalia Faitelson & Common Ground, der oplivede en stor gruppe forventningsfulde tilhørere med en meget særpræget musik i voldsomt inciterende israelske rytmer blandet med en hel masse andet. Som der stod i foromtalen (citat): ”Orientalske rytmer vævet sammen med elementer af jazz, etnisk musik, mellemøstlig kultur, rock og folk. Musikken kan beskrives som en ægte fusion, der skaber en sand global lyd.” Bedre kan det næsten ikke siges.

Det hele blev spillet at topprofessionelle musikere med den spinkle og søde Dalia på guitar, men også med smuk sang, Lelo Nika på blændende harmonika, Anders Banke på diverse klarinetter og saxofon, Thommy Andersson på kontrabas og endelig ”sprællemanden” Ayi Salomon på perkussion, dvs: et rigt væld af håndtrommer og hvad hjertet kunne begære af andre rytmeinstrumenter. Den musik kan dårligt beskrives, den skal opleves.

Billedet er ikke af superkvalitet. Det er det med lyset!

Oh, hvilken aften!

 Oh, hvilken aften i selskab med Pianisten og Bumsen på Medborgerhuset i Them. Det var i torsdags (21-10-04) at en hel masse mennesker havde fundet sammen i efterårsruskregnen om en fantastisk tolkning af de bedste af John Mogensens sange og viser. Der blev lyttet intenst, mens de to eminent topprofessionelle musikere udfoldede sig på scenen, og der blev klappet efter numrene og efter forestillingen, der kørte i et hug; og der blev givet ekstranumre! Det var i det hele taget en aften, der vil blive husket længe i Them og omegn.
Citater fra hjemmesiden : www.pianistenogbumsen.dk
Sange som Så længe jeg lever, Fut i fejemøget, Nina kære Nina og Sidder på et værtshus er blot nogle af de klassikere som fremføres med en diktion, timing, glæde og smerte, så man forstår, hvorfor John Mogensens sange stadig lever - og lever stærkt.”
”Victor Marcussen og Niels Søren Hansen stiller skarpt på Mogensens tekstperler af små dagligdags historier tilsat deres personlige musikalske udtryk af de iørefaldende sange.”
Citater slut. Det kan ikke skrives bedre.
 

Billedet her er hentet fra hjemmesiden www.pianistenogbumsen.dk

Hvor var det dejligt at høre, at det danske sprog er så ypperligt til at tolkning af følelser. Det er noget rent sludder, at nogle siger og mener, at det engelske er meget bedre. Giv mig blot en fornuftig begrundelse!

 

 

Fin musik

Tirsdag den 2. november var Medborgerhuset i Them rammen om endnu en velbesøgt musikalsk perlerække af meget kendte sange i ny fortolkning. Det var Bodil Heister på flygel og harmonika og Ulrik Cold med sin kultiverede bas eller baryton, der stod for de to timers fantastiske underholdning. De gik begge op i det med liv og sjæl. Han fortalte og introducerede morsomt de enkelte arier og sange, så man forstod teksternes indhold, selv når man f. eks. ikke forstår en brik til det italienske sprog. Måske kan man sige, at stemmen og ordene virkede som instrumenter. Hun akkompagnerede ham følsomt og præcist gennem alle de varierede klassikere og evergreens fra Italien, Frankrig, Irland, Sverige og Danmark. De to fik hele salen til at synge med, når det var passende. Dejligt! Det vil være helt uoverkommeligt både at skrive og læse om de enkelte sange, men de svenske viser af Bellman, Sjöberg og Evert Taube vil vi alle huske. Smukt, smukt! og stor applaus.
Se mere om deres repertoire på www.bodilheister.dk

 

"Local Vocal" kalder de sig og koret  bestående af ca. 15 piger fra Gjessø og omegn underholdt den første søndag i november på Toftevang for Ældresagen. Det var en dejlig eftermiddag med mange fællessange og sjove, velklingende og smukke sange for koret  med sjove rytmer og harmonier. Der var et fint klaverakkompagnement. Godt lavet!
Leif Thøgersen, formand for Ældresagen, Them, takkede for en fin eftermiddag.

 

Moskva-Them-Hanoi

 Denne overskrift hentyder til, at den unge danske pianist, Olivier Antunes, der sammen med bassisten Jeppe Smith-Olsen besøgte Medborgerhuset i Them den 25. november, dagen  efter skulle på turné i Vietnam efter en tidligere koncertrejse til Moskva. Det borger jo lidt for kvaliteten, må man sige! Det var da dog også en vældig fin jazz-aften de få tilhørere overværede. Hvor var alle de fraværende denne torsdag aften?? De gik glip af de flotte nytolkninger af en del salmer og gamle evergreens og blues-numre. Af salmer hørte vi Carl Nielsens ”Mit hjerte altid vanker”, ”Kirken er et gammelt hus”, ”Giv mig Gud en salmetunge” og den meget smukke ”Tit er jeg glad og vil dog gerne græde”. Nævnes bør også Evert Taubes ”Nocturne”, som er kendt af de fleste. Der var to afdelinger med kun 6 numre i hver, så der var plads til en del improvisationer og det var skønt at høre, hvor fint de to spillede sammen!  Afslutningsnummeret, ”Hymnes of Freedom” af
Oscar Peterson kan ikke spilles bedre. Alt var så flot.

Lyden fra Medborgerhuset fine flygel gjorde ikke oplevelsen mindre. Tak til arrangørerne!

  

 Kirkekoncerter i Bryrup og Them

Bryrup

 

Den 1. december var der Caramba-koncert i Bryrup kirke. Mange var mødt op for at overvære en lidt anderledes julekoncert end vanligt er. Den indledtes fint med, at koret gik op gennem kirken syngende en svensk traditionel Dalakopa med en harmonika i spidsen.

Koret havde to afdelinger med gode arrangementer af forskellige landes juleviser ledsaget af passende instrumentering. Orkestret med violiner, fløjter, guitar og harmonika spillede to folkedanse efter Rasmus Storms gamle nodebøger fra 1700-tallet. Et meget fint indslag! Der var tre fællessange: Nu tændes 1000 julelys, Mary’s  Boychild og Dejlig af jorden. Det var alt i alt en fin og lidt anderledes julekoncert sunget af et meget musikalsk kor og suverænt ledet at Søren Kristian Frydenlund –Vad.

 

Them Kirke

Søndag den 5. december var det så i Them Kirke, det foregik.  Aktørerne her var kirkens børnekor, ungdomskor og voksenkor alt sammen dygtigt og præcist ledet og ledsaget på klaver at kirkens dygtige organist Steen Jørgensen. Organist Lars Nabe Nielsen havde sammen med fløjtespilleren Trine Geltzer Dinesen fire indslag med dels gammel og dels nyere musik. Af Johan Sebastian Bach fik vi to satser fra Sonate i C-dur og af Gluck to satser fra Balletsuite Nr. 2, hvoraf den smukke Andante er specielt kendt. Senere kom så nyere musik, som jeg og sikkert mange andre ikke kendte. Alt var smukt og dejligt spillet.

Børne- og ungdomskorene sang med klare og rene stemmer og klarede fint også de engelske sange og høstede fortjent bifald for deres præstationer.

Voksenkoret sang 5 smukke og velklingende ting og her kom vi lidt i julestemning ved deres slutnummer Long Time Ago med flotte cubanske rytmer var det vel. Koret medlemmer gør meget ud af artikulation og frasering og det lyder af noget, selv om der kun var 5 damestemmer og 5 herrestemmer. Flot præstation og megen ros til dem.

 

Startside   Events         
    Links  Mig selv   Noder  Götakanal Spillemand
Teater Viser Sejlture  Vore rejser Vinter Naturfotos