2003

Startside Op

 

        

                                                                                                                                                                                      

 

 

Nu tager vi så hul på et helt nyt år! ( Musikken i baggrunden er min "Kit in memoriam")

Den traditionelle nytårskoncert i Medborgehuset. http://www.toftebjergmedborgerhus.dk

--"og du er jordens drabeligste mand"!

Johanne Nygaard udtrykker sin påskønnelse af Hans Holm, der som sædvanlig ledede Old Boys Big Band.

Kilde: "Den Lokale Avis"

Jeg overværede ikke koncerten, men har i "Den Lokale" fundet ovenstående billede og tekst. Der var mange andre lokale kræfter, der viste deres bedste kunnen: "Themtation" ,voksenkoret, og en hel del små grupper af unge mennesker. Fint!

Efter "Avisen" var der en del jazz gennem aftenen. Også fint nok!

 

 

280103: Vrads Kirke og Forsamlingshus: En aften om Hildegard af Bingen. Menighedsrådet i Vinding, Bryrup og Vrads stod for arrangementet, der bl.a. bestod af gregoriansk sang og Hildegard-sange, oplæsning og fortælling.

Se www.vrads.dk  

Desværre kunne jeg ikke deltage, men det har helt sikkert været en god aften.

 

 

Spændende aften i Caféen

Torsdag den 6. februar havde Medborgerhuset besøg af den irsk-danske  multikunstner John Buckley McQuaid, der nu er bosat i Århus. Der var dækket hyggeligt op i Caféen og i et hjørne havde John opstillet sit podium, hvorfra han på guitar og med egen klaverledsagelse og back-up-musik underholdt de fremmødte med en del irske folkesange og egne viser. Hans sang gik tydeligt igennem og man kunne virkelig forstå meget af indholdet. Han sluttede med sin egen sang  ”Be yourselve”.

Det blev en meget levende og morsom aften, der blev indledt med et mindre lysbilledforedrag om nogle af McQuaids egne billeder.

 Den fine aften blev yderligere krydret af, at Ove Hjorth læste et af McQuaids eventyr om prinsen, der fangede en masse frøer for at kysse dem, for på den måde at få sig en prinsesse. Det lykkedes ikke, så der hopper stadig en frø rundt et eller andet sted. Flere kunne godt have nydt aftenen.

 

Flotte svaner på Lystruphave Efterskole

Eleverne på Lystruphave leverede et forrygende flot show, lige før de tog på vinterferie.

Den grimme ælling lå og lurede i baggrunden, men stykket sigtede mod slutproduktet, og havde derfor den positive title »Svanen«. Stykket var skrevet af Kis og Hans Holm, der nok kender deres H.C.A., men også forstår at sætte tingene i relation til nærværende problematik.
Mange af scenerne var udarbejdet, så elevernes kreativitet og energi frit kunne komme til udfoldelse, og i visse af dem, må man sige, der bogstavelig talt blev sparket røv!
At være anderledes. Det var udgangspunktet. Hvis man har problemer med at tilpasse sig de for tiden gældende normer, må man både finde sig i at blive mobbet af dem, der er flest, og få præket fornuft af dem, der tror, de ved bedst.

 


H. C. Andersen (smukt fortolket af Christian Hansen) stod på en talerstol og førte tilskuerne gennem handlingen. På den flot dekorerede hovedscene (der var også en scne til sangkoret) blev ordene og tankerne til handling, og der blev benyttet virkningsmidler i en velsignet mangfoldighed. Korsang, solosang, dans, stomp, asiatisk slagsmål, gøgleroptræden, skyggespil og en masse sketches.
Et solidt spillende orkester bakkede op, teknikken havde styr på knapperne og kulisserne var helt i top..
Eleverne havde kun haft en uge til at forberede stykket, så man må sige, at de arbejder effektivt på Lystruphave Efterskole.

ea

Kilde: Den Lokale Avis

 

 

  Caféaften i Virklund Plejecenter

Johs. Herskind underholdt før kaffebordet med fortælling om og sang af nogle af Sigfred Pedersens viser. Fællessange, Katinka, Jeg plukker fløjlsgræs, Tørresnoren og Nu lokker atter de lange veje blev ledsaget af musik på den CD, der er udgivet i forbindelse med en bog om Sigfred Pedersen.
Efter kaffen sang Johs. nogle sange af Halfdan Rasmussen og Nis Petersen. En fin Café-aften.

 

Samme aften, desværre, var der en fin viseaften i Them Højskoleforening, hvor bl.a. kirkens organist Steen Jørgensen og den gruppe, han arbejder med sang viser af Evert Taube og Halfdan Rasmussen. Som det kan ses ovenfor, kunne jeg altså ikke overvære denne (har jeg hørt) strålende aften. Man kan ikke alt! Nu er den kort omtalt!

 

Carsten Dahl, der tidligere har været på besøg på Toftebjerg  Medborgerhus i Them gjorde det igen torsdag den 20. februar, hvor han for første gang gav koncert sammen med Peter Brems fantastiske 18 mands store Bigband.  Igen fik vi bekræftet, at Carsten Dahl er noget helt specielt. En eventyrlig pianist, der bare kan det der med at improvisere og forme musikken, så man sidder og måber den ene gang efter den anden. Rytmegruppen i orkesteret skal fremhæves som særdeles kapable til at "spille op til"  pianisten.
Heldigvis var der da en del, der havde fundet vej til den store sal i Laden denne aften.

 

21.februar havde Gjessø Ungdoms Forening et "Vildt" godt arrangement i Gjessø forsamlingshus med masser af vildt og vin og mange glade mennesker. Med til nydelsen hørte også smægtende sigøjnermusik og gedigen folkemusik, der blev spillet under middagen, virtuost fremført af Ingrid og Niels Kaas på henholdsvis klaver og violin. Desværre var vi ikke til stede!

 

Billede fra dengang.

Burnin Red Ivanhoe på Them Medborgerhus onsdag den 12. marts.
Efter forlydende fra "huset" kunne de garvede musikere med gennemsnitsalderen på 52 stadig få en sal til at rocke. Der var mødt 150 mennesker op og de nød det!

Samme aften sang og spillede min søster Rie og jeg for et lydhørt publikum i Alhuset i Kjellerup.

Det blev også en god aften, sagde man dér. Se i øvrigt fra Café-aftenen i Virklund.

 

Torsdag den 13. marts var der mange mennesker i Them kirke til en jazz- og gospelaften. Den slovakiske sangfugl Jana Kocianova og det lige så slovakiske jazzorkester "Traditional Jazz Band Lucenec" er på turné i Danmark i øjeblikket og det er lykkedes at få dem her til Them. De spillede eminent fint en del gamle jazz-standards og lavede et flot slovakisk sigøjnermusik-medley. Hvis Burnin Red Ivanhoe ovenfor kan få en sal til at rocke, formåede disse musikalske jazz-folk at få os alle til at klappe og knipse og sidde meget uroligt med fødderne. Det var endnu en  stor aften i Them kirke. Kom bare igen!
En dansk kontakt er den slovakiske Miro Bruna i Herning, der bl.a. har en kunstnerisk hjemmeside: www.bruna-kahr.dk 
 

 

Tirsdag den 1. april holdes i Bryrup Kirke en forårskoncert, hvor koret "Themtation" bl.a. synger sange af  Benny Andersen og Eric Clapton under Lisa Juhl Jørgensens ledelse. Børne- og ungdomskoret synger bl.a.
forårssange, spirituals og Anemonesang  fra Ronja Røverdatter af Sebastian. Desuden spiller organist Helga Simonsen gamle værker.

 

Kære kulturstøtte.

Foråret er over os. Vores aktiviteter er ved at drosle ned. Tirsdag den 29. april har vi et arrangement i Hjøllundhallen med Caramba.
Billedet her stammer fra en vidunderlig koncert med Jørgen Nielsens Pickup-band.
Glæd jer til allerede nu til endnu et nostalgisk arrangement onsdag den 17. september, hvor 
Kid Ory hyldes.
Den 4. september kommer folkemusikeren Søren Krog og spiller med Jeppe Schmidt Olsen.

Det er afskrift efter brev til "Kulturstøtterne" på Medborgerhuset fra Ove Hjorth.

Der har været nogle arrangementer, jeg ikke har kunnet skrive om, m e n der kommer flere!

 

Barolo-trioen i Them Kirke 14.sept. kl. 1930

Det var en fin aften, der indledte denne sæsons koncerter i Them Kirke. Som omtalt i ”Den Lokale” består Barolo-trioen af Heidi Gargulak Andersen, sopran, Karin Viller Hansen, orgel og Henrik Hjorth Findsen, obo. De fremførte et dejligt varieret program af gammel og ny musik spændende fra Buxtehude (1637-1707) over Marcello (1686-1739) og Mozart (1756-1791) til Jesper Madsen (1957-1999).

Buxtehes Præludium og Fuga i D-dur blev flot og fejende fremført af Silkeborg Kirkes meget dygtige og alsidige organist Karin Viller Hansen og Marcellos Obokoncert blev spillet med inderlighed og ynde af Henrik Findsen til orgelakkompagnement. Mozarts Dulcissimum Convivium fra Es-Dur Litani, sandsynligvis ukendt af de fleste, blev en stor oplevelse idet Heidi Gargulak Andersen presenterede sin flotte, bløde og fyldige sopranstemme på bedste vis til følsomt orgelspil. Det samme gjorde sig gældende i sangen Den lyse dag forgangen er, hvor oboen blandede sig velklingende , men diskret. Den samme sang blev i Jesper Madsens version spillet morsomt og lækkert på orgelet . Det største samlede værk var Jesper Madsens 5 motetter fra 1990, hvor alle tre professionelle musikere forenedes i storhed. Sluttelig skal nævnes, at vi sang en ny, smuk salme med tekst af Ester Bock og musik af Bjarne Haahr: Septemberluften er så klar og stille. Den er ny for de fleste, men det skader ikke. Aftenen sluttede med Öhrwalls meget smukke Fäbodspsalm fra Dalarne, også fremført af de tre musikere.

Det er dejligt med den slags musik i et så akustisk velegnet kirkerum. Vi var mange, der overværede det.

 

 

Et brag af en koncert!

Onsdag aften den 24. september var Medborgehuset i Them rammen om en eventyrlig flot koncert med de tre musikalske troldmænd "SP-Just og Frost". Det var rent ud sagt fabelagtigt, hvad de kunne trylle ud af deres instrumenter: SP på bas og med sang, Just på klaver og med sang og endelig Frost på trommer. Det kan næsten ikke beskrives, det skal opleves. Alene sceneriet var en oplevelse for sig med guilander, kæder og lys. Der var altså også for øjet! Man kunne opleve, at der var en del unge mennesker, der kendte til de tre musikeres musik. De var meget optaget at den!

Men det var også en stor fornøjelse for undertegnede med en del grå hår at lade sig rive med af de swing’ende toner. I pausen kunne mange så heller ikke lade være at erhverve en af deres fire CD’er. Jeg skal ikke beskrive nogle af numrene, men bare sige, at det hele var meget suverænt. Tak til folkene bag Kulturstafetten for en virkelig strålende aften. Kom igen til Mandalay!

 

 

Jochen Brusch og Finn Svit

Jochen Brusch spiller på en violin bygget efter Paganinis berømte Guameri af P. Greiner.

SIDE 4 - DEN 1. OKTOBER 2003 - DEN LOKALE AVIS (Ærlig og redelig hugget!)

Tiende Pakhuskoncert ved Tetsu Shin En

Lørdag den 4. oktober var der koncert med violin og guitar-duoen Jochen & Finn på Pakhuset, Vorretvej 23 i Them.

Duoen Jochen Brusch & Finn Svit har foruden koncerter over hele Danmark og mange steder i Tyskland medvirket på festivaler, som jurymedlemmer ved internationale konkurrencer og de har givet »masterclasses« i mange europæiske lande.

I foråret 2003 gæstede de USA med en turne fra kyst til kyst indeholdende bl.a. masterclasses og koncerter på universiteter i New York, Los Angeles, Phønix m.fl.

Duoens skolekoncerter, herunder succes-forestillingen »Dyrene i musikken«, har begejstret titusindvis af børn og unge over hele Danmark samt i udlandet. Blandt de begejstrede var også den verdensberømte violinlegende Yehudi Menuhin, som har givet duoen sine varmeste anbefalinger. Jochen Brusch har indspillet mere end 100 værker på CD og har opnået meget kritikerros for værkerne.
Finn Svit er bl.a. grundlægger af - og formand for - Aalborg Internationale Guitarfestival og modtog i 2001 for dette virke »Pakhusprisen«. I forbindelse med koncerten er der udstilling af maleri og keramisk kunst af indehaverne af Pakhuset, Kim Bo Hansen og Lisbet Bo Hansen.

 

 

Salten 2003-10-26

 

"Skønsang" i Them Kirke

Det var så endnu en fin oplevelse i Them Kirke. Som forhåndsomtalt i Midtjyllands Avis i fredags var det søndag eftermiddag Fortuna-koret fra Silkeborg indtog kirken med 4 dejlige motetter af henholdsvis Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns og Maurice Durufle. Jeg vil skyde på, at de var ukendte for de fleste, i hvert fald for undertegnede. Men alle motetter klingede fint i det smukke kirkerum. Det samme gjaldt koncertens hovedværk, Faurés 7-satsede Requiem fra 1888 og 93. Her medvirkede også de to solister sopranen Elsebeth Dreisig, og barytonen Lars Fentz Krogh.

Deres velskolede stemmer faldt smukt sammen med korets dejlige klang. Elisabeth Dreisig sang før Requiet til og ved orglet en smuk arie og jeg ville også gerne have hørt barytonen solo, men det bliver sikkert en anden gang.

Den musikalske orgelledsagelse var lagt i hænderne på organist Ivar Mæland, Vestervig Kirkemusikskole. Han spillede også et værk af César Frank og et af Louise Vierane. Det hele blev sikkert og dygtigt ledet af Frode Lovmand, korets dirigent gennem dets 20 års eksistens. Der var en vældig fin balance mellem de enkelte stemmer og smuk variation i dynamikken, fra det svageste pianissimo til det kraftigste forte. Man kunne se på korets medlemmer, at de anstrengte sig for at forme den latinske tekst med omhu. Det at slutte et "amen" med få sekunders nynnen gav en fin stemning. Der var kælet for enkeltheder.

Det er dejligt med den slags musik i et så akustisk velegnet kirkerum. Vi var mange, der overværede det.

Johs. Herskind

 

Startside   Events         
    Links  Mig selv   Noder  Götakanal Spillemand
Teater Viser Sejlture  Vore rejser Vinter Naturfotos